Η παράνοια του εγκλεισμού

Η παράνοια του εγκλεισμού

Με τον Κορωνοϊό να έχει εισβάλει τόσο θεαματικά στη ζωή μας, οι αλλαγές και οι συνθήκες διαβίωσης με τις οποίες μάθαμε να ζούμε είναι τρομερά πρωτόγνωρες για μας, δυστοπικές.  Ένα από τα κυριότερα θέματα που μας απασχολούν είναι, πέρα από την ανεργία ή τις τρομακτικά απελπιστικές συνθήκες εργασίας, ο εγκλεισμός που μας επιβάλλεται. Είναι γεγονός πως η επιβολή του εγκλεισμού στα σπίτια μας δεν προέρχεται μόνο από τις πρόσφατες νομοθεσίες και ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και από ένα βαθύτερο, εσωτερικό ένστικτο, το οποίο κυριεύει τους περισσότερους ανθρώπους και τους διατηρεί σε επαγρύπνηση, ώστε να μείνουν ασφαλείς.

Είναι τρομερό το τι συνέπειες επιφέρει αυτός ο εγκλεισμός στους ανθρώπους. Ο καθένας φυσικά επηρεάζεται διαφορετικά και είναι πολλοί άνθρωποι που νιώθουν πολύ πιο άνετα στο σπίτι, μόνοι τους, από ότι θα ένιωθαν έξω και αυτό ίσχυε για εκείνους και προ Κορωνοϊού. Ωστόσο, όλο αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε να βγαίνουμε από το σπίτι μας, να φοβόμαστε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας, να τρομοκρατούμαστε στην ιδέα και μόνο πως ίσως χρειαστεί να μπούμε σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Το σπίτι, λοιπόν, κατέληξε να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σπίτι, κατέληξε να είναι ο κόσμος μας, η ζωή μας. Μέσα στο σπίτι κοιμόμαστε, ξυπνάμε, τρώμε, κάνουμε μάθημα, δουλεύουμε, διαβάζουμε, πίνουμε καφέ, κάνουμε συναυλίες, χορεύουμε, βλέπουμε θέατρο, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε μουσική, ζωγραφίζουμε, κάνουμε ψώνια, ζούμε. Μα καλά, τι τρομερό σπίτι είναι αυτό! Όσο να’ναι, είτε νιώθουμε άνετα μέσα στο σπίτι, είτε όχι, μας πιάνει μια παράνοια.

Μια παράνοια που τα χωράει όλα, σαν το σπίτι μας σήμερα, μια παράνοια που φιλοξενεί την παραπληροφόρηση, τα ψέματα, τα συμφέροντα, τις αδικίες, τις τρέλες, την παγιδευμένη ελευθερία μας, το πάλαι ποτέ, τα κλειδωμένα ‘’θέλω’’ μας, τα πάντα! Τα πάντα είναι μέσα σε μια παράνοια και μια παράνοια είναι μέσα στα πάντα και εμείς προσπαθούμε να ζήσουμε όσο πιο φυσιολογικά μπορούμε. Αυτή είναι η παράνοια που μας φέρνει αντιμέτωπους με τους ίδιους μας τους εαυτούς, η παράνοια που συγκατοικεί χαρωπά μαζί μας το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς, αν θέλουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, οφείλουμε να συμφιλιωθούμε με την ιδέα του εγκλεισμού, να εναρμονιστούμε με αυτόν και να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκομίσουμε κάτι θετικό από αυτόν. Προκύπτει συχνά η παρεξήγηση πως η καραντίνα προσφέρει άπλετο ελεύθερο χρόνο, καθώς πληθώρα ατόμων υιοθετούν την αντίληψη πως ο εγκλεισμός πατάει παύση στις ζωές όλων μας. Αυτό φυσικά είναι ένα εσφαλμένο συμπέρασμα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν την ρουτίνα τους μέσα από το σπίτι και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά μεγαλύτερο όγκο υποχρεώσεων σε σχέση με πριν.

Είναι εύκολο να γράφεις και δύσκολο να πράττεις, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να νιώσουν λίγο καλύτερα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους. Ο ορισμός επιτεύξιμων στόχων, η καταγραφή ημερολογίου, μια μικρή αλλαγή εξωτερικής εμφάνισης ή η περιποίηση του εαυτού μας και όλα αυτά τα μικρά πράγματα, ίσως μοιάζουν ασήμαντα και πιθανόν να είναι, αλλά πιο πιθανό είναι να μας χαρίσουν μια μικρή νότα αισιοδοξίας, μια μικρή ανεξήγητη χαρά ή περηφάνεια, η οποία είναι ικανή να κλειδώσει την προαναφερόμενη παράνοια σε ένα ξεχασμένο μέρος του σπιτιού μας και έτσι, να μας επιτραπεί να ζήσουμε μέσα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό λίγο πιο ξέγνοιαστα.

Εγγραφείτε!
Ενημερώστε με για...
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Μοιραστείτε αυτό το κείμενο
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
σχετικα κειμενα
Jeronimo

Η μάστιγα των reality shows

Μια τάση που φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα, κυρίως τώρα, την περίοδο του “εγκλεισμού”,  είναι η παρακολούθηση ενός ψυχαγωγικού προγράμματος στην τηλεόραση, κάποιας σειράς ή ταινίας.  Πράγματι, το πλήθος των διαθέσιμων εκπομπών που προσφέρει η κρατική ή ιδιωτική τηλεόραση στις μέρες μας αφήνει τους τηλεθεατές να εναλλάσσουν διαρκώς τα κανάλια, σε

Διαβάστε περισσοτερα >

jakoda loskia & joya sioh

Ποιες είμαστε

Είμαστε 2 φοιτήτριες που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη σελίδα αυτή ώστε να έχουν τα γραπτά και η λογοτεχνία, που αγαπάμε, έναν τόπο. Θα μας δείτε να κυκλοφορούμε με τα ψευδώνυμα Jakoda Loskia και Joya Sioh.
Φυσικά, αυτό δε θα είχε γούστο αν δεν συμμετείχατε κι εσείς. Επισκεφτείτε τη σελίδα “Σχετικά με εμάς” για να μάθετε περισσότερα.

Τα αγαπημένα μας
ακουστε μασ

το ραδιόφωνό μας

Περιηγηθείτε